Gå til sidens indhold

Indhold er hentet

Indhold er hentet

Case

Dansk tofu skal bane vejen for en bæredygtig madkultur

Lê Trang har som eneste danske virksomhed knækket koden til blød og velsmagende tofu, der både er økologisk, bæredygtig og proteinholdig. Gennem et samarbejde med Bio Change Zealand får virksomheden hjælp til at realisere dets store udviklings-, vækst- og eksportpotentiale.

Med en øget efterspørgsel på plantebaseret kost og proteinrige alternativer, har tofuen et enormt vækstpotentiale, som virksomheden arbejder på at realisere gennem samarbejdet med Bio Change Zealand.

Indhold er hentet

Om fem år er Lê Trang den største producent af sojaprodukter i Danmark, lyder det overbevisende fra Mads van Deurs, der er medejer af den dansk-vietnamesiske tofuvirksomhed. Rækken af argumenter taler for, at han godt kunne gå hen og få ret. 

Lê Trang har netop modtaget en pris fra Det Danske Gastronomiske Akademi. Virksomheden samarbejder bl.a. med Aarstiderne, og tofuen distribueres i flere Coop-butikker og Meny. Lê Trang er blevet en lille succes, men skal ambitionerne indfries, skal der skabes vækst. Derfor har virksomheden allieret sig med Bio Change Zealand, hvor de gennem et skræddersyet forløb tilknyttes en forretningsudvikler, der hjælper til at stille skarpt på virksomhedens problematikker og udviklingspotentiale.

”Hvis vi skal fortsætte, er vi nødt til at vækste, og det forventer vi at kunne gøre i takt med en stigende efterspørgsel på plantebaseret kost. Men vi skal have flere produkter, mere produktion og flere ansatte – jo før, jo bedre,” fortæller Mads van Deurs, der driver Lê Trang med sin kone Trang Thien Lê.

Tofuen blev så populær, at folk spurgte, hvor de kunne købe den. Trang måtte skuffe kunderne med, at tofuen var hjemmelavet og kun til street food-retterne. Det var dér, idéen om en rigtig tofuproduktion begyndte at blomstre,

Dårlig tofu blev en driver

Trang, der er hovedpersonen i fortællingen om den vestsjællandske tofu, flyttede fra Vietnam til Danmark for otte år siden, hvor hun startede sit eget street food koncept. Da hun ikke kunne forenes med den tofu, hun kunne få i Danmark, begyndte hun at lave sin egen.

”Tofuen blev så populær, at folk spurgte, hvor de kunne købe den. Trang måtte skuffe kunderne med, at tofuen var hjemmelavet og kun til street food-retterne. Det var dér, idéen om en rigtig tofuproduktion begyndte at blomstre,” fortæller Mads van Deurs.

Efter en studietur til Taiwan blev produktionen sat i gang, og siden 2020 har virksomheden ligget i Odsherred, hvor der er god plads til at udvide og vækste. Lê Trangs street food-koncept er desuden at finde på Rørvig Street Food.

Et simpelt produkt med mange nuancer

Produktionen af tofu er ganske enkel. Sojabønner, vand og en lille smule specielt salt er alt, der skal til. Alligevel er der stor forskel på kvaliteten af tofu.

”Vores tofu er lavet på økologiske sojabønner fra Italien og japansk nigarisalt, helt uden tilsætningsstoffer. Det er en kølevare med begrænset holdbarhed, men konsistensen er blød og har en overraskende god tekstur,” siger Mads van Deurs og tilføjer:

”Mange danskere ved simpelthen ikke, hvordan de skal bruge tofu, så mange skærer den i tern og putter den i salater, men det er jo ikke feta! For at tofu skal blive en succes for danskerne, skal de lære at bruge den i køkkenet, og det skal vi inspirere til.”

Lê Trang begyndte som street food, men efterspørgslen efter Trang Thien Lê's hjemmelavede tofu førte til etableringen af en egentlig tofu-produktion. Lê Trangs tofu sælges nu bl.a. i Irma.

Indhold er hentet

Vi lander lige midt i den plantebaserede kosttrend med en bæredygtig proteinkilde, der både er velsmagende og har en god sammensætning af aminosyrer. 

Tofu taler til tidsånden

Med en øget efterspørgsel på plantebaseret kost og proteinrige alternativer, har tofuen et enormt vækstpotentiale, som virksomheden arbejder på at realisere gennem samarbejdet med Bio Change Zealand.

”Vi lander lige midt i den plantebaserede kosttrend med en bæredygtig proteinkilde, der både er velsmagende og har en god sammensætning af aminosyrer. Bæredygtigheden er en drivkraft, og derfor arbejder vi på, hvordan vi kan bidrage endnu mere. I samarbejde med en landmand eksperimenterer vi med dyrkning af danskproducerede sojabønner, og studerende fra Zealand er i øjeblikket ved at finde ud af, om de kan isolere proteinerne i restprodukterne fra produktionen, så proteinerne får gavn i stedet for at ryge i kloakken,” forklarer Mads van Deurs.

Forretningsudvikler hjalp med sparring

Det var en erhvervsrådgiver fra Odsherred Kommune, der foreslog et samarbejde med Bio Change Zealand.

”Vi startede med at definere vores mål med samarbejdet. Herefter fik vi tilknyttet en forretningsudvikler, der holdt os i hånden og hjalp os med at dykke ned i detaljerne og udfordringerne omkring vækstpotentiale, markedssituationen samt drift- og produktionsomkostninger.”

Døren til opskalering blev åbnet

Bio Change Zealand har desuden faciliteret kontakten til forskellige viden-institutioner, praktikanter og et bredt netværk inden for fødevareindustrien.

”Gennem faglige arrangementer har vi fået mere viden om bl.a. prissætning, som var en af de ting, vi kunne blive mere skarpe på, og inden længe får vi selskab af en dedikeret praktikant, som både skal bidrage i produktionen og med bl.a. marketing,” siger Mads van Deurs og fortsætter.

”Samarbejdet har også åbnet døren til erhvervsakademiet Zealand, hvor vi har lavet forsøg med sojamælk for at se, om vi kunne fremstille den mere effektivt. Det har medvirket til, at vi nu er klar til at søge LAG-midler til opskalering af virksomheden, så vi kan blive mere effektive, skabe flere arbejdspladser og få pushet tofuen ud til forbrugerne i det danske og såvel som de udenlandske markeder,” slutter han. 

Indhold er hentet

Fakta om Lê Trang

Tofuen fra Lê Trang er skabt på tre ingredienser; økologiske, italienske sojabønner, vand og japansk nigarisalt. Sojabønnen raffineres så tofuen får en blød tekstur og en god smag, der gør den oplagt som et plantebaseret alternativ til traditionelle retter. Tofuen fås i fire varianter: naturel, røget, citrongræs og chili samt en version med tang.

Virksomheden ligger i Odsherred og drives af vietnamesiske Trang Thien Lê og danske Mads van Deurs. Hertil får de hjælp af to deltidsansatte. Siden 2019, hvor de kunne præsentere den første økologiske danskproducerede tofu på markedet, har målet været at bidrage til en bæredygtig fødevareindustri. Gennem eksperimenter og samarbejde med vidensinstitutioner, landmænd og sparringspartnere arbejder Lê Trang med udviklingen af sortiment, produktionslinje og distribution med henblik på at blive den største danske producent og eksportør af sojaprodukter inden for få år.

Lê Trang er desuden et street food-koncept, som kan opleves på Rørvig Street Food.

Læs mere på www.letrang.dkÅbner link i ny fane

Vil du have sparring til din fødevarevirksomhed?

Lê Trang fik sparring i Bio Change Zealand

Gennem Bio Change Zealand har 35 biotek-, fødevare- eller underleverandørvirksomheder fået sparring til at udvikle deres forretning og blive en del af branchernes økosystem. Det er sket i samarbejde med stærke viden-institutioner og virksomheder i branchen.

Støttet af:

Indhold er hentet