Indhold er hentet
Lokalt samarbejde skal skabe et parallelt fødevaresystem
Lokale fødevareproducenter må gå sammen, hvis det skal lykkes at skabe en mere bæredygtig og klimarigtig fødevareproduktion. Det mener Jesper Zeihlund, der på vegne af Kulinarisk Erhvervsnetværk inviterer alle lokale producenter i Danmark til konference 11. oktober om, hvordan samarbejde kan bidrage til at sikre afsætning af flere friske og bæredygtige fødevarer.
Jesper Zeihlund, der står i spidsen for Nationalt Center for Lokale Fødevarer, NCLF, mener, at de lokale sjællandske fødevareproducenter må arbejde sammen om at etablere et fødevaresystem, der kan fungere sideløbende med supermarkederne industriproducerede varer.
Indhold er hentet
Før i tiden gik vi på lokale markeder, eller handlede i små butikker, der fik deres varer hos de lokale leverandører. Men både markederne og de små butikker i Danmark er mere eller mindre væk – og det er mange af de lokale fødevareproducenter så også
Vejen fra jord til bord behøver ikke at være lang og snørklet. Den kan være endog meget direkte – og det bidrager på flere plan positivt til både bæredygtighed, klima og forsyningssikkerhed, siger Jesper Zeihlund, der står i spidsen for Nationalt Center for Lokale Fødevarer, NCLF.
”Bulk-produktionen af fødevarer er en stor klimasynder og den udfordrer ofte også dyrevelfærden. Så hvis vi virkelig mener noget med vores ambitioner om bæredygtighed og et bedre klima, så skal vi genopfinde alternativerne og sikre en mere direkte vej fra jord til bord,” siger Jesper Zeihlund.
Han peger på, at danskerne i dag mest af alt kun har supermarkederne at handle i og at det er en stor udfordring for mange små lokale fødevareproducenter.
”Det har ikke altid være sådan, at vi indkøbte vores fødevarer i et supermarked. Før i tiden gik vi – ligesom man stadig gør i andre lande – på lokale markeder, eller handlede i små butikker, der fik deres varer hos de lokale leverandører. Men både markederne og de små butikker i Danmark er mere eller mindre væk – og det er mange af de lokale fødevareproducenter så også. Det er jo på mange måder en skam,” konstaterer han.
Nye virksomheder spirer frem - og skal sikres afsætning
”Heldigvis spirer der i disse år en række nye lokale fødevareproducenter frem, der med fokus på klima og dyrevelfærd ønsker at skabe mere bæredygtige kvalitetsfødevareprodukter. Det er blandt andet dem, vi skal skabe bedre vilkår for. Der er det helt afgørende, at vi får nogle afsætningskanaler, der netop tager udgangspunkt i at afstanden fra jord til bord ikke er lang og snørklet,” siger Jesper Zeihlund.
Og det er, hvad han og NCLF sammen med Food & Bio Cluster, Erhvervshus Sjælland, Knowledge Hub Zealand, Bio Change Zealand, Professionshøjskolen Absalon og en række sjællandske lokale fødevarevirksomheder arbejder på i Kulinarisk Erhvervsnetværk.
Samarbejde er grundlaget for at kunne skabe det parallelle fødevaresystem, hvor vi kan købe lokale fødevarer af både den ene og anden slags.
”Vi klarer den kun, hvis vi finder sammen i nogle konstellationer, hvor man kan supplere og understøtte hinanden. Samarbejde er grundlaget for at kunne skabe det parallelle fødevaresystem, hvor vi kan købe lokale fødevarer af både den ene og anden slags. Vi skal ikke udfordre supermarkederne, men skabe et parallelt system, der servicerer dem, der ønsker det, for som det er nu, er der ikke grundlag for små fødevarevirksomheder at overleve,” siger han.
Nye kommercielle teknologier må til
Jesper Zeihlund peger på, at der i dag findes sporadiske succesfulde lokale markeder; virksomheder, der samarbejder med restauranter om ”fra jord til bord”-leverancer; og at lokale fødevareproducenter fra tid til anden for en kortere eller længere periode får købt sig vej til supermarkedernes hylder; men det er slet ikke nok.
”Det duer ikke, at det kun er torvemarkeder med hyggelige æblekasser og højtråbende sælgere, eller de få eksklusive restauranter i storbyerne, der aftager fra oplandets producenter. Vi er nødt til at få de nye teknologier i spil og få et kommercielt fokus, hvis vi skal få succes med et parallelt system for lokale fødevarer,” siger han og fortsætter:
”Vi har set flere ”madkasser” og apps, der er slået igennem og har skabt gode distributionskanaler. Fx kan man jo ikke undgå at bemærke Too Good to Go’s succes med deres klimadagsorden om at modvirke madspild. Deres app er en af de mest populære overhovedet. Der ligger helt klart løsninger og venter, som bare skal samles op.”
Vi er gået fra at have ambitioner om at gøre det i Odsherred til at ville det i hele regionen til at ville skabe et netværk, der dækker hele landet. Det er fantastisk spændende
Samarbejde på dagsordenen den 11. oktober
Inde bag Jesper Zeihlunds briller, er der mange tanker om, hvordan den danske fødevareproduktion kan og bør arrangeres, men han er meget bevidst om, at skridtene må tages et ad gangen. Og det er stadig ”baby steps”.
”Ideen med Kulinarisk Erhvervsnetværk er at understøtte udviklingen, så vi kan skabe grundlaget for mere lokal produktion. Vi er gået fra at have ambitioner om at gøre det i Odsherred til at ville det i hele regionen til at ville skabe et netværk, der dækker hele landet. Det er fantastisk spændende. Og derfor ser vi også gerne, at der kommer deltagere fra andre regioner, når vi nu mødes den 11. oktober til vores kun anden konference i netværket. Men først og fremmest er det naturligvis de sjællandske virksomheder, vi ønsker at se til konferencen, der bliver meget konkret med gode cases på, hvordan det er lykkedes at skabe succesfulde samarbejder i regionen.”
Konferencen finder sted på Oremandsgaard ved Præstø, hvor virksomheden Radius Distillery holder til. Her fortæller indehaver August Hage om godsets og distilleriets udvikling og hvordan samarbejdsrelationer har spillet ind. Det samme gælder virksomhederne Gartneri Toftegaard og Frederiksdal Kirsebærvin ligesom der dykkes ned i, hvordan samarbejdet om Lammefjordens grøntsager blev en succes.
Indhold er hentet
Program for konference 11. oktober
9.00 Morgenbrød og kaffe – vel mødt
9.30 Velkommen til Oremandsgaard Gods og præsentation af dagens tema SAMARBEJDE v/ Kulinarisk Erhvervsnetværk
9.45 Oremandsgård Gods: August Hage stod med et gods – en masse bygninger, en masse potentiale – hvordan udnytter man det i fællesskab med andre? Og hvad er planerne for fremtiden?
10.20 Hvem hjalp? Hvad kan vi lære? Hvem kan hjælpe videre? Jesper faciliterer
10.35 Gartneri Toftegaard: Når kvalitet bare er passionen
Mød en værdibaseret iværksætter, der har formået at skabe balance mellem egne værdier og en sund forretning. Gartneri Toftegaard har formået at placerer sig på toppen af manges bevidsthed med en helt unik kvalitet i forhold planter til den spiselige have. Lene Tvedegaard er en af Danmarks absolut førende indenfor dette felt og hun er anerkendt hos den absolutte kulinariske top, med flere Michelin restauranter på samarbejdslisten.
11.10 Hvem hjalp? Hvad kan vi lære? Hvem kan hjælpe videre? Jesper faciliterer
11.25 Frederiksdal Kirsebærvin
Harald Krabbe har været pioner i forhold til samarbejde med både viden og forretningsudvikling – At etablere en vinproduktion med Kirsebær kræver samarbejde. Hør Harald fortælle om hvordan Frederiksdal startede en visionær drejning og blev en ledestjerne for mange andre frugtvins produktioner
12.00 Hvem hjalp? Hvad kan vi lære? Hvem kan hjælpe videre? Jesper faciliterer
12.15 Kan vi lære af andre lande?
Professor Niels Heine Christiansen har gennem mange år arbejdet med mindre fødevaresystemer. Han giver os et billede af, hvordan man gør ud i verden. Der vil være konkrete initiativer, som vi direkte kan kopiere.
13.00 Frokost
En kulinarisk madrejse omkring Præstø og netværk med dine kulinariske arbejdsvenner
13.45 Lammefjordens grøntsager kender de fleste til. Lammefjorden var et enormt visionært projekt, og med tiden også flere kvalitetsmærker. Lammefjorden bygger på samarbejde hele vejen rundt
Etableringen, dyrkningen – JA alt bliver gjort i fællesskab. Det var også i et fællesskab, at man fik nogle af landets første BGB mærkninger hjem; på kartofler og gulerødder. Arne Andersen, tidligere landmand på Lammefjorden, har hele sit liv været involveret i Lammefjorden udvikling, og vil levende berette, hvordan mange års samarbejde har givet værdi.
14.15 Hvem hjalp? Hvad kan vi lære? Hvem kan hjælpe videre? Jesper faciliterer
14.30 Kaffepause
14.45 Opsamling på temaet SAMARBEJDE
Hvordan kan vi i fællesskab samarbejde og løfte hinanden, så vi fremstår som det vi er: Københavns og Danmarks kulinariske køkkenhave. Har vi en fælles fortælling som vi kan bruge til at løfte hinanden?
15.30 På rundtur med August Hage på Oremandsgaard Gods
15.30 Slut – Tak for i dag
Indhold er hentet
Er du en lokal fødevareproducent?
Er du fødevareiværksætter eller driver du en allerede etableret virksomhed indenfor lokal fødevareproduktion, så er Kulinarisk Erhvervsnetværk måske noget for dig.
Netværket er til for alle virksomheder, der i en eller anden form fremstiller lokale fødevarer af høj kvalitet – det kan være som producent, forædler eller anden form for aftager. Det er også for virksomheder, der har med kæden fra jord til bord at gøre - og for videninstitutioner, der kan bidrage til udviklingen af virksomhederne i netværket og deres værdikæde.
Ideen er, at gøre det nemmere for lokale fødevare-aktører på Sjælland og videninstitutioner at dele erfaringer, finde løsninger på konkrete behov og udfordringer, skabe nye samarbejder og derigennem en fælles bevægelse, som kan skabe bedre vilkår de lokale fødevareerhverv.
Hvad får du?
Det kulinariske erhvervs-netværk er både en digital platform og et fysisk mødested for alle aktører i region Sjælland, der arbejder med en lokalt forankret fødevareproduktion af høj kulinarisk kvalitet.
Den digitale platform er stedet, hvor udfordringer møder løsninger. Har du fx. spørgsmål til forædling eller forarbejdning af særlige fødevarer, så kan du dele dem i netværket og på den måde blive parret med andre aktører, der har viden om emnet.
På den måde finder vi sammen nye og lokale løsninger på de udfordringer, der opstår hos medlemmer af netværket.
Den fysiske del består af 1-2 årlige konferencer, hvor der er mulighed for at få sat ansigt på de andre i netværket og sammen blive klogere og skabe debat om relevante temaer.
Deltagelse i netværket er gratis.
Deltag i konference den 11. oktober
Vil du gerne deltage i Kulinarisk Erhvervsnetværks konference på Oremansgaard Gods den 11. oktober?