Gå til sidens indhold

Indhold er hentet

Indhold er hentet

Case

Pods of Beans får hjælp til at sprede budskabet

Pods of Beans plantebaserede kakaoprodukter rammer plet i tidsånden. Med en håndsrækning fra Bio Change Zealand og Erhvervshus Sjælland får virksomheden hjælp til strategi og kommunikation, så budskabet kan nå ud til et marked, der hungrer efter bæredygtige, plantebaserede fødevarer.

Karoline og Allan Werner står bag virksomheden Pods of Beans, der fremstiller bæredygtige kvalitets-kakaoprodukter som smørbar chokolade, kakaoshots og kakaodrik.

Indhold er hentet

To til tre råvarer. Mere skal der ikke til for at lave bæredygtige kakaoprodukter af høj kvalitet som smørbar chokolade, kakaoshots og kakaodrik. 

Pods of Beans producerer ukomplicerede kakaoprodukter lavet på rene råvarer, men dermed ikke sagt, at det er ukompliceret at være kakaoproducent. For én ting er at være passioneret, dygtig og have et gennemtestet produkt, der forener god smag og nærende råvarer. En anden ting er opskalering, marketing og EU-direktiver. Sidstnævnte fik den danske kakaoproducent hjælp og sparring til gennem Bio Change Zealand, der skræddersyr udviklingsforløb og tilbyder sparring med forretningsudviklere. Samtidig fik Pods of Beans adgang til et stort netværk af virksomheder og viden-institutioner.

”Det tiltalte mig meget, at det var os selv, der skulle komme med problemstillingerne. Vi tog en god snak om vores behov og hvad, vi skulle blive mere skarpe på, hvorefter vi blev matchet med de rette sparringspartnere og fik kontakt til forskellige uddannelsesinstitutioner, som vi nu samarbejder med,” fortæller Karoline Werner, der blev opmærksom på Bio Change Zealand på LinkedIn. Sammen med sin newzealandske mand Allan ejer hun Pods of Beans.

Målet er at skabe de bedste produkter med så få råvarer som muligt, men vi tænker også holistisk. Dels vil vi gerne udbrede viden om kakaoens egenskaber til forbrugerne, dels vil vi gerne sikre bæredygtig produktion for natur og mennesker.

Fra Australien til Ventegodtgård

Drømmen om et holistisk kakaounivers startede i Freemantle Western Australia, hvor parret havde slået sig ned. Begge havde de en passion for økologi og gode råvarer – og et ønske om at starte noget sammen.

”Da jeg opdagede en workshop omkring ’raw chocolate’, blev der tændt et lys. Her lærte jeg alt om kakaoens potentiale og blev inspireret til at lave lækre produkter. Jeg præsenterede idéen for Allan, der er økologisk landmand og kok, og han gik straks i køkkenet,” fortæller Karoline Werner, der for få år siden flyttede tilbage til Danmark, hvor parret har deres økologiske produktion på Ventegodtgård ved Roskilde. 

En holistisk forretning

Som kakaoproducent har Karoline og Allan Werner sat sig godt ind i ristning, jordbrug, ernæring, fermenteringsmetoder og sorter. I deres søgen på viden fandt de frem til criollo-kakaobønnen med den udsøgte smag, som danner grundlag for det veganske sortiment.

”Målet er at skabe de bedste produkter med så få råvarer som muligt, men vi tænker også holistisk. Dels vil vi gerne udbrede viden om kakaoens egenskaber til forbrugerne, dels vil vi gerne sikre bæredygtig produktion for natur og mennesker. Derfor samarbejder vi med små, økologiske kakaokooperativer i Den Dominikanske Republik, hvor man ikke har tradition for børnearbejde, som det er tilfældet andre steder,” siger hun og tilføjer:

”Vi prøver at være så transparente som muligt, både hvad ingredienser og bæredygtighed angår. Lige nu arbejder vi fx på at lave QR-koder til vores emballage, så du kan klikke videre og læse mere om kakaobondens gård.”

Et skud kakao til sundhedssektoren

Karoline og Allan Werner pitchede sidste år deres kakaoshot til Nordsjællands Hospital, som nu serverer flere Pods of Beans-produkter for patienterne. Nu arbejder de på at udvikle en vegansk kakaoproteindrik med mikroalger som ernæringssupplement til mennesker med behov for ekstra protein.  

”Der mangler en plantebaseret proteindrik af rene råvarer, og den er vi ved at knække koden til. For at kunne kalde det proteintilskud, skal vi op på 10 procent protein. Lige nu er vi nået op på 7 procent, så vi nærmer os.” 

Det offentlige har stort fokus på økologi og lokale fødevarer og byder flere små danske fødevareproducenter velkomne som leverandører. Men et samarbejde med det offentlige kræver både dokumentation og kommunikationsmateriale. 

”Nordsjællands Hospital ønskede sig en brochure om, hvordan vi arbejder med verdensmålene. Her rådgav Bio Change Zealand os til at identificere og kommunikere de vigtige pointer.”

Vi prøver at være så transparente som muligt, både hvad ingredienser og bæredygtighed angår.

Karoline og Allan Werner pitchede sidste år deres kakaoshot til Nordsjællands Hospital, som nu serverer flere Pods of Beans-produkter for patienterne.

Indhold er hentet

Hjælp til at indfri potentialet

Plantebaserede fødevarer oplever stor vækst, og Karoline Werner forventer både vækst og eksporteventyr et stykke ude i fremtiden.

”Vi vil gerne kunne leve af det, og derfor er vi også gået ind i samarbejdet med Bio Change Zealand, så vi kan få vores kakaoprodukter ud til endnu flere bevidste forbrugere, også i udlandet. I første omgang det svenske og det tyske marked. Svenskerne er storspisere af smørbar chokolade og har i forvejen en tradition for tuber og smørbare produkter, mens tyskerne er det land, der spiser mest Nutella og har et stærkt voksende økologisk marked.”

I samarbejde med Bio Change Zealand har Pods of Beans stillet skarpt på de udfordringer, virksomheden står over for, hvis de vil indfri drømmen om at skalere op og skabe en økonomisk bæredygtig forretning. 

”Da vi især er udfordret på marketing og sociale medier, blev vi sat i kontakt med marketingsstuderende fra Zealand i Roskilde, som brugte os som case til deres eksamen, hvorefter vi fik interessant feedback. I øjeblikket har vi et samarbejde med to studerende fra RUC, der arbejder med problemstillinger i kommunikationen til vores målgruppe,” fortæller hun. 

Næste skridt er et møde med DTU med ønsket om at finde studerende, der kan lave beregninger med henblik på at dokumentere, at produkterne lever op til EU-direktiverne.

Et stærkt netværk

Udover rådgivning og facilitering af kontakten til samarbejdspartnere og vidensinstitutioner, er Bio Change Zealand også adgangsbilletten til gode netværk. Det gælder blandt andet Kulinarisk Erhvervsnetværk, som er et nyt regionalt netværk for virksomheder indenfor lokal fødevareproduktion.  

”Gennem netværksarrangementer har vi skabt nye kontakter og mødt potentielle sparrings- eller samarbejdspartnere. At blive en del af sådan et netværk er inspirerende på mange måder, og jeg håber at vi både kan bruge og løfte hinanden,” slutter Karoline Werner. 

Indhold er hentet

Hvem er Pods of Beans?

Pods of Beans er økologiske, håndlavede kakaoprodukter produceret ved max 40 grader. Produkterne er veganske og fri for bl.a. gluten, laktose og palmeolie og bygget på bæredygtige værdier for mennesker og natur med et ønske om at skabe ukomplicerede kvalitetsprodukter med højt næringsindhold og god smag.

Bag virksomheden står Karoline og Allan Werner, der driver produktionskøkken på Ventegodtgård i Lille Skensved.

Læs mere om virksomheden på deres hjemmesideÅbner link i ny fane .  

Kan vi hjælpe med at udvikle din bio- eller fødevarevirksomhed?

Støttet af:

Indhold er hentet