4 råd til digitalisering: Drøm stort, men start småt

Digitalisering er en rejse, der aldrig stopper – heller ikke for iværksættere og mindre virksomheder. Læs ekspertens fire gode råd om vellykket digitalisering – og brug dem, hvis du vil godt videre uden at fare vild i digitaliserings-junglen!

men-pc-1200x500

”Små skridt er vejen til at nå store mål”. Sådan lyder rådet fra forretningsudvikler Torben Kristensen, der til daglig hjælper sjællandske virksomheder med at få sat en plan op for digitaliseringen.

”Amanda-skandalen og andre milliarddyre og voldsomt forsinkede IT-projekter har lært os andre en meget nyttig ting: Nemlig at drømme stort - men starte småt! Det betyder kort sagt, at du skal kigge på, hvor du på sigt gerne vil have din virksomhed hen, men at I skal tage små overskuelige digitaliseringsskridt for at nå målet”. Det siger Erhvervshus Sjællands forretningsudvikler, der sammen med private rådgivere hjælper små og mellemstore virksomheder i Region Sjælland med at høste digitaliseringens lavthængende frugter.

Fire huskeregler giver succes med digitalisering

Torben Kristensen peger på fire huskeregler, hvis man ønsker en digitalt velkørende virksomhed uden at brænde sig på fx hundedyr – og ofte alt for kompliceret – IT, og dermed er i lommen på den helt forkerte IT-konsulent.

1. Gør dit forarbejde grundigt

Inden man starter på at ændre noget, skal man tegne virksomhedens nuværende digitale setup og virksomhedens forretningsgange op. ”Start med de medarbejdere, der bliver berørt af ændringerne. Det skal være klart for alle medarbejdere, hvordan det digitale ’miljø’ faktisk ser ud. Det vil nemlig gøre det meget lettere at tale om de kommende forandringer i virksomheden”, siger Torben Kristensen.
På samme måde bør man som virksomhedsejer tage sig god tid til at afsøge markedet for løsninger for at finde den, der passer til virksomheden. ”Gevinsten ved at forberede sig godt og trække på de rigtige rådgivere er stor, for jo bedre forberedelse, desto kortere bliver implementeringsfasen normalt”.

2. Vær kritisk over for dine egne resultater

Når implementeringen er færdig og forandringen er slået igennem, så se på om det har bragt dig tættere på at nå drømmen. Hvis ikke – lav ændringer, hvis ja – kig på næste skridt, opfordrer Torben Kristensen:
”Det er fristende at hvile på laurbærrene, når du har indført et nyt lagerstyringssystem, et nyt kundehåndteringssystem eller bare fået ny hjemmeside. Men så er det netop her, du skal være ekstra opmærksom på, at medarbejderne har fået tillært sig de nye måder at arbejde på, så værktøjerne bringer virksomheden tættere på målet.

3. Ledelse er altafgørende

For at lykkes med digitaliseringsprojektet skal du som leder bakke tydeligt og vedholdende op, understreger Torben Kristensen.
”Hvis ikke processen har din fulde ledelsesmæssige opbakning, så lykkes det ikke. Derfor er mit måske bedste råd at være stædig! Hold fast i digitaliseringen! At introducere medarbejderne til et nyt program er nemlig ikke det samme som at implementere det. Implementering tager tid og kræver fokus og ressourcer!”

4. Gør dit IT-hold stærkere - NU

Næsten alle virksomheder vil gerne ligge forrest i feltet af konkurrenter, og her kan digital slagstyrke virkelig hjælpe. Men der er kolossal forskel på, hvad de enkelte virksomheder har brug for til at lykkes og være effektive.
”Digitalisering er en rejse, der aldrig stopper. Men det skal den heller ikke, for der kommer hele tiden redskaber til, som – hvis de bruges rigtigt – kan understøtte fx salg, produktivitet og en stærk bundlinje. Derfor skal du NU organisere eller forstærke dit arbejde med IT i din virksomhed, f.eks. etablere et udvalg eller et advisory board, som løbende kommer med digitale forbedringsforslag til ledelsen. At overlade beslutningerne til regnskabschefen eller din IT-afdeling kan være en kæmpe fejl, for det er afgørende, at der er digitale input fra personer, der har praktisk erfaring med arbejdsopgaverne i hele værdikæden, dvs. med salg, markedsføring, service, planlægning, mv.” siger Torben Kristensen.

 

 

Sidst opdateret: 10.12.2020