5 råd til dig, der vil genstarte din virksomhed efter Corona

Hvordan kommer du og din virksomhed helt op i omdrejninger efter mere end et år i pandemiens skygge? Her får du en række gode råd fra Erhvervshus Sjællands forretningsudvikler Steffen Leth Møller.

Af Steffen Leth Møller, forretningsudvikler i Erhvervshus Sjælland

Der er selvfølgelig ikke nogen hurtige løsninger, når du vil i gang igen efter Corona-nedlukningen, men der er masser af hjælp at få - også uden beregning. I Erhvervshus Sjælland har vi gennem det seneste år med Corona-pandemi og ufrivillige nedlukninger haft en Corona Task Force siddende klar. Vores folk har hjulpet både mindre og større virksomheder med alt fra akutte forespørgsler på kompensationsordninger til sparring på strategien i en hurtigt foranderlig forretningsvirkelighed.

1. Kig ekstra godt på dine kunders adfærd

Holder dit forretningskoncept stadig, når vi kommer om på den anden side af pandemien? Først skal du have defineret, om dine kunder er forbrugere eller virksomheder. Når kunderne er virksomheder, er salgsprocessen væsentlig mere kompliceret. Til gengæld er der ofte en højere grad af trofasthed og loyalitet til leverandøren.

For B2B-segmentet kan det være en god idé at benytte den aktuelle situation til et øget fokus på digital synlighed og ikke mindst opbygning af en pipeline af leads til bearbejdelse under og især efter krisen.

For B2C-segmentet er det vigtigt at være opmærksom på den adfærdsændring, der ligger i, at folk i højere grad vil arbejde og købe varer hjemmefra, samt det faktum, at forbrugere har større fokus på bæredygtige produkter.

2. Investér tid

For mange er situationen svær lige nu, og jo mindre man har på kistebunden, desto sværere er genstartsprocessen. Navnlig i de mindre virksomheder er man hårdt presset på ressourcer til at udvikle forretningen.

Det er desværre en kendt problematik, når vi har kriser som den nuværende pandemi, og det samme var faktisk tilfældet under finanskrisen og IT-boblen i 90’erne. Alt for ofte fokuserer vi for meget på at håndtere den daglige drift i stedet for at insistere på at udvikle forretningen.
Her er mit råd til dig, som er en lille eller mellemstor virksomhed: Husk at allokere noget tid til at overveje din positionering i en ny virkelighed. Det er, når du ikke har så mange ordrer, at du skal have ekstra travlt med at slibe knivene og forberede dig på det næste store ryk-ind.

3. Prioritér kreativitet

Også i forhold til andre lande, vi normalt sammenligner os med, har vi en tendens til at forlænge kriserne unødigt i Danmark, hvilket et studie om innovation på CBS fra 2020 også viste. Det er naturligvis ærgerligt, men for den enkelte virksomhed er der heldigvis måder at skyde genvej på gennem kriserne. Det handler om at prioritere et rum til kreativitet, hvilket kan være svært at se logikken i, når man er allermest presset på indtjeningen. Man taler også om åben innovation; altså hvordan du med inddragelse af eksterne partnere kan iværksætte de tiltag, der skal til for at skabe merværdi i forhold til virksomhedens kerneopgave.

Figur: En krise som Corona-pandemien kan sætte gang i en nedadgående spiral i små og mellemstore virksomheder. Læs forretningsudvikler Steffen Leth Møllers råd til, hvordan du og din virksomhed kommer ud af krisen.

4. Hold fokus på morgendagens konkurrence

Her er det vigtigt at huske på, at det kan være fatalt, hvis du sparer på udviklingen af din forretning i svære tider. Husk på, at du som virksomhedsejer skal forholde dig til din kommende og ikke din tidligere konkurrencemæssige situation. Det er den kommende konkurrence, der danner rammen for din indtjening i et fremtidigt scenarie, som vi kun så småt er ved afdække i vores fælles markedsforståelse.

5. Søg vejledning

Der er ingen nemme short-cuts, men der er heldigvis masser af hjælp at hente både på lokalt plan i din kommune og på regionalt plan her i Erhvervshuset. Vidste du fx, at vi siden 2019 har samlet såvel netværk, sparring og knudepunktsfunktion i Erhvervshus Sjælland? Vi har samlet finansielle, juridiske og mange andre strategiske muligheder for dig og din virksomhed, og det har vi gjort for at kunne tilbyde alle virksomheder med CVR-nr. en lang række ydelser og forløb.

Du kan fx få en erfaren erhvervskontakt tilkoblet din virksomhed uden beregning, og ham eller hende kan du bruge til generel sparring eller som indgang til langt mere specialiserede ydelser – ofte med tilskud. Nogle virksomheder kan endda få tilskud til indkøb af udstyr. Så gør din virksomhed den tjeneste at kontakte os og hør om dine muligheder.

Vil du vide mere?

Erhvervshus Sjælland har en række gode gratis tilbud til virksomheder, der vil udvikle sig sammen med fx en professionel forretningsudvikler.

Kontakt os for gratis, individuel og professionel sparring

Vil du gerne styre din virksomhed sikkert ud af Corona-pandemien? Kontakt Erhvervshus Sjælland og få gratis, uvildig og professionel sparring.

Kontakt os

Sidst opdateret: 09.06.2021