Fem ting vi har lært under Corona-krisen

Vi er ved at være igennem Corona-krisen. Men hvad lærte vi egentlig undervejs, som virksomheder og som ledere?

Artiklen blev bragt i Sjællandske Medier den 25. juni

claus-moede

Af Claus Kaaber, konsulentchef hos Erhvervshus Sjælland

For mere end tre måneder siden stod vi i en situation, vi forhåbentlig aldrig kommer til at opleve igen. Landet lukkede ned og fra den ene dag til den anden gik virksomhederne fra højkonjunktur med propfyldte ordrebøger til krisetid med store huller i produktionsplanen.

I dag står vi så småt på den anden side. De fleste er igen mødt på arbejde, og hverdagen er tilbage. Men hvad lærte vi egentlig undervejs?

For det første synes jeg, vi har lært, at vi kan utrolig meget hjemmefra i dag. Det er ikke det samme, som at møde ind på kontoret eller i produktionen, men det kan faktisk lade sig gøre både at arbejde og lede medarbejdere hjemmefra. Møder kan også være meget effektive online, og der er masser af muligheder for at arbejde tæt sammen, selvom vi er på afstand.

For det andet er processen mod online salg og online service blevet accelereret. Vi har længe vidst, at det gik den vej, men vi har lært at udnytte digitale værktøjer, som vi ellers ville have brugt år på at implementere, fordi vi blev tvunget til det. Aldrig har vi transporteret os selv så lidt både indenlands og udenlands, for vi kan faktisk løse mange ting online, når vi er nødt til det.

For det tredje er der et vigtigt ledelsesmæssigt perspektiv. For Corona-krisen har givet os ledere en lektion i, hvordan man leder på distancen. Hvordan sikrer man koordinering, udvikling og kvalitet, når man ikke er sammen? Det gør man blandt andet ved at stole på hinanden og give ansvar til den enkelte medarbejder. Og her i Corona-krisen har vi ledere virkelig fået testet vores evne til at få ting til at lykkes - sammen på afstand. De ledererfaringer, skal vi tage med os.

For det fjerde har vi lært noget om, hvordan man arbejder med webinarer og generelt får brugt videoformatet langt mere. I Erhvervshuset har vi holdt i hundredvis af videomøder med vores kunder. Og det har faktisk fungeret. Det erstatter ikke vores forretningsudvikleres normale 1:1 dialog ude i virksomhederne, men det supplerer den godt og effektivt.

For det femte er vi blevet meget øvede i at kunne navigere hurtigt og fleksibelt. Aldrig har vi vidst så lidt om, hvad næste uge bringer. Virksomhederne har måttet sætte medarbejderholdet uge for uge, og det har krævet ekstrem fleksibilitet både fra ledere og medarbejdere. Og jeg er i hvert fald selv imponeret over, hvor meget man kan få til at fungere på kort tid, og hvor langt vi kan nå ved fælles hjælp.

Skal vi så bare glemme det hele, nu når Coronaen er ved at være ovre? Nej, jeg tror virkelig, at vi skal holde fast i det, vi har lært. Og vi skal bruge det til at lede og udvikle vores virksomheder endnu bedre. Vi er glade for, at vi kan møde ind på arbejde igen, og for at hjulene begynder at køre. Men hold fast i nogle af tingene – der er effektivitet og bundlinje at hente.

Vil du vide mere?

Erhvervshus Sjælland er klar med sparring og tiltag, der kan styrke din virksomhed.

knap_bliv_kontaktet

Sidst opdateret: 25.06.2020