Sådan kan grøn omstilling skabe værdi i din virksomhed

Går miljøtiltag og økonomi hånd i hånd i din virksomhed? Det kan de i hvert fald komme til. Her er fire greb, du kan tage for at gøre grøn omstilling til en god forretning.

Den grønne omstilling skal ikke kun være for store virksomheder. Det mener Erhvervshus Sjællands forretningsudvikler Helle Hillers, der hver dag rådgiver små og mellemstore virksomheder i Region Sjælland om, hvordan de kan styrke deres virksomhed gennem grøn omstilling og cirkulær økonomi.

Hvilken virksomhed vil ikke gerne bidrage til bæredygtighed, klima og miljøtiltag – og tjene penge på det? Det er en kæmpe misforståelse, at man skal være en stor virksomhed med egen udviklingsafdeling, CSR-strategi og produktion i storskala for at få fordele af at deltage aktivt i den grønne omstilling. Ofte er der lavt hængende frugter at plukke også i de helt små virksomheder.

Det siger Helle Hillers, som peger på fire konkrete tiltag, de fleste SMV’er kan gøre for at bidrage til et reduceret ressourceforbrug og en cirkulær økonomi.

1. Hør om bæredygtighed er vigtigt for kunderne!
Bæredygtig produktion og adfærd får en stadig større betydning for både forbrugere og virksomhedskunder. Muligheden for at du kan få nye kunder eller mere loyale kunder, hvis du viser, at din virksomhed også indtænker og arbejder med bæredygtighed?

Trenden er stærk i dag og alt tyder på, at der stilles flere og flere krav i hele værdikæden. For mange kundetyper er det derfor et ekstra plus, hvis de kan se, at dine produkter eller ydelser er skabt med mere omtanke for ressourcer og forbrug end konkurrentens. Måske er det umagen værd at tale med kunderne og høre, om bæredygtighed er vigtigt for dem?

2. Undersøg din virksomheds ressourceforbrug
Hvornår kiggede du sidst på din virksomheds forbrug af vand, varme og el? Hvis det er længe siden, så er det måske på tide at hente regningerne frem?

Det er meget enkelt: Hver krone sparet på energiregningerne er er en krone ekstra på bundlinjen. Vi snakker ikke om, at du skal ud og købe seks nye eldrevne varebiler eller bygge en vindmølle på taget, men hvorfor ikke være lige så omhyggelig med energiforbruget som du givetvis er med virksomhedens andre store tiltag og udgiftsposter?”. Helle Hillers peger på, at de fleste virksomheder kan begrænse deres udgifter til energi med op til 25 pct. ved at se kritisk på forbruget.

3. Samarbejd med dine leverandører om cirkulær forretning
Du kan måske spare betydelige beløb ved at begrænse spild af råvarer eller materialer. Især hvis du arbejder tæt sammen med leverandører og kunder, kan I sammen skabe en mere robust og bæredygtig værdikæde.

Det er omkostningsfyldt at smide ud uanset om det er hjemme i husholdningen eller i forhold til restprodukter i produktionen. De fleste danske virksomheder er en del af en lang leverandørkæde, og hvis dine leverandører er motiverede, kan I sammen tage dialogen om en billigere, mere effektiv og mere bæredygtig forretning”, siger Helle Hillers.

4. Tag fat i de rigtige eksperter – og få tilskud
Du skal ikke kunne det hele selv. I Danmark har vi en lang tradition for at arbejde med bl.a. energieffektivisering, ressourceoptimering og tiltag på miljøområdet, og det kan du også få gavn af ved at få hjælp til at tage fat i en af de mange dygtige private rådgivere.

Energiforbedringer er én af de investeringer, der hurtigst tjener sig hjem, og du vil sikkert blive overrasket over, hvor meget din virksomhed kan spare eller vinde ved at arbejde med den grønne omstilling. Men det kræver den rette private rådgiver at få synliggjort mulighederne og udnytte potentialerne. Vi bidrager med at skabe kontakt til de rådgivere, der netop kan understøtte din branche og din virksomhed videre henimod den grønne omstilling og cirkulære økonomi”, siger Helle Hillers.

Få 90.000 kr. i tilskud til din virksomheds grønne omstilling
Erhvervshus Sjælland vejleder hvert år over 1200 virksomheder, og interessen for grøn omstilling er stigende. Derfor har vi sammensat et tilbud, hvor du fx kan få:
  • En konkret plan for, hvordan din virksomhed kan arbejde mere cirkulært
  • Udvikling af nye forretningsmæssige potentialer
  • Mulighed for at søge op til 90.000 kr. i tilskud til ekstern rådgivning
  • Professionel branchekyndig konsulentydelse som ser på din virksomheds ressourceanvendelse med nye øjne

Skal vi kontakte dig?

Skriv til os, og så kontakter vi dig for en snak om, hvordan vi kan hjælpe din virksomhed med at gøre grøn omstilling til en god forretning

Sidst opdateret: 23.11.2020